A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Belgie - Průvodce

Typická jídla se liší dle geografické polohy, ale základ tradiční kuchyně mají Valoni i Vlámoví stejný. Nejdůležitější jsou ryby, mořské plody, drůbež a zvěřina. Ryby pocházejí většinou ze západního pobřeží u města Oostende, mořské plody z pobřeží Zeelandu na severozápadu Belgie (poblíž Antverp) a zvěřina pochází převážně z Arden.
Pivařská velmoc, Vinice, Speciality, Předkrmy, Hlavní jídla, Dezerty, Fast-foody, Restaurace

Belgie jako pivařská velmoc

Valoni i Vlámové se shodují na pivu jako na nejtypičtějším belgickém nápoji. Piva vaří v Belgii neuvěřitelné množství druhů i zcela odlišných a pro našince někdy až nepivních chutí. Například třešňové pivo, jablkové pivo, zázvorové pivo, ano, můžeme pokračovat, najdete i rybízové pivo, borůvkové pivo, jahodové, meruňkové atd. Nejznámější značkou těchto ochucených moků je Gueuze. Nejsilnější pivo Bush má až 12% alkoholu! Vybrat si můžete z nepřeberné nabídky tmavých a světlých, „normálních“ a ochucených piv. Mezi nejznámější značky patří Leffe, Chimey, Duvel, Jupiler, Maes již zmiňovaný Bush, třešňový Kirch, neméně známé pivo je také Heineken či Stella Artois, které jsou známé i v českých lokálech. Jupiler a Maes mají chuťově asi nejblíže k českým pivům.

Protože se pivo těší turistické oblibě, v jakémkoliv městě můžete najít speciální pivařský obchod určený pro turisty. K dispozici jsou vedle ohromné nabídky piv dárkové balení, všelijaké kombinace, pivní půllitry, a dokonce i plakáty. Belgičané také hojně připravují na pivu jídla. Protože je druhů piv tolik, i jídla mohou být vždy jiná. Třeba z třešňového piva se vaří sladká omáčka k dezertům. Na pivě se dělají slávky, mušle i ryby. Vyhlášené jsou třeba mušle svatého Jakuba s omáčkou Zabayone z tmavého piva Leffe Bruin (Coquilles Saint-Jaques).

Belgické vinice

Belgičané mají rádi a dovedou ocenit i víno, takže ani o recepty s vínem u nich není nouze. Jak už v Belgii bývá zvykem, Valoni, kteří si dovedou více užívat života i v kulinářství, o Vlámech tvrdí, že jejich jídla jsou těžké směsice uvařené v jednom kotli a nedají se pozřít. Pracovití Vlámové, kteří mají nejblíže ke spořivým Nizozemcům, zase o svých valonských spoluobčanech s oblibou prohlašují, že jsou to žabožrouti, marnotratníci a lenoši. Turisty to nemusí nijak zvláště znepokojovat, naopak, má jedinečnou možnost okusit kombinace obou kuchyní. V Bruselu dochází k prolnutí takřka dokonalému.

Zejména v tomto městě mívají i obyčejné hospody pozoruhodný vinný lístek, za překvapivě nízké ceny nabízejí nejlepší francouzská vína, která jsou zde mnohem levnější než ve Francii.

Belgické speciality

Skoro všude, zejména v Bruselu, najdete opravdovou vášeň Bruselanů – slávky jedlé (les moules). Podávají se ve velkém tmavém kastrolu, připravené na nespočet různých způsobů, přírodní, na pivu, na víně, s indickým kořením, na másle, na cokoliv. Jak se tato dobrota jí? Z první schránky vyberete slávku vidličkou. Takto získanou prázdnou „skořápku“ či schránku používáte nadále místo vidličky pro ostatní slávky. Mušle(schránky) mají být zčásti otevřené. Pokud uvidíte, že ve vašem hrnci je některá slávka uzavřená, hlavně ji neotevírejte a nejezte. Značí to, že není správně uvařená. Pokud byste snědli takto nedovařenou slávku, bude vám…velmi špatně. K těmto moules se podávají hranolky (les frites), smažené speciálním dvoufázovým způsobem sloužícímu k redukci tuku a mastnoty. Dalším jídlem, na kterém se shodnou obě skupiny, jsou speciální bramborové hranolky, hojně zalité pravou majonézou.

Předkrmy

Typické belgické předkrmy se velmi podobají těm francouzským. Paštiky (le paté) všeho druhu, nejvíce zvěřinové. Poté kachní játra (le foi gras), mušle svatého Jakuba (les coquilles Saint-Jacques), ve valonské části i hlemýždi (les escargots), nejrůznější saláty…Poněkud silným soustem mohou být pro někoho ústřice (les huitres). Mně například chutnaly, ale to, že jsou živé, když je pojídáme, mi domácí sdělili až po jídle. Potom už jsem je opravdu pozřít nedokázala. Avšak je to opravdu výtečné jídlo a každý by jej měl alespoň jednou v životě okusit. Předkrmy si Belgičané rozhodně nedopřávají každý den v rodinném kruhu, ale pokud se naskytne příležitost k oslavě svátků jako Vánoce, narozenin nebo společenské události, neváhají si dopřát pořádný oběd či večeři včetně vydatného předkrmu.

Pokud tušíte, že se na podobné příležitosti s Belgičany vyskytnete, nejezte příliš předtím. Spíše jezte celý den před velikou večeří či obědem velice střídmě, protože naše středoevropské jídelní zvyklosti by vám nedovolily pozřít všechny chody. Nejen mně, ale i známým, co navštívili Belgii, se přihodilo, že po předkrmu už byli dosyta najedeni a již nebyli schopni spořádat hlavní chod. Občas jsem si tedy dala pouze předkrm jako hlavní jídlo.

Hlavní jídla

Kromě již zmiňovaných slávek jedlých (moules) má Belgie i jiné své speciality. Jednou z nich je tzv. waterzooi, kuřecí nebo rybí vývar se spoustou zeleniny a smetanou. Velmi oblíbený je i anguille au vert, na který si ale potřebuje cizinec asi chvíli zvykat. Jedná se o pečeného úhoře se zelenou bylinkovou omáčkou a hranolky. Vůbec hranolky jsou snad nejtypičtější belgickou přílohou. Kromě těchto pokrmů jsou Belgičané známí rybami, rybami a zase rybami. Losos, platýz, cokoliv. Pokud vám zachutnaly slávky či ústřice a máte chuť vyzkoušet více, na pouličních stáncích, trzích i v restauracích máte na výběr nepřeberné množství těchto lahůdek. Nejrůznější velikosti langust, mořští šneci (les bulots), všelijací mlži v nejrůznějších ulitách…Ochutnejte..

Dezerty

Jako slaný dezert, lidově řečeno „zákrm“, musí přijít na stůl bezpodmínečně belgický sýr. Belgičané vyrábí tvrdé i měkké sýry. Nesmí však chybět ani sladké – nejznámějším zákuskem jsou belgické wafle (les gaufres). Můžete si je dát s čímkoliv, co vás napadne – zmrzlina, šlehačka, jahody, broskve, horká čokoláda, Nutella, tvaroh, cokoliv. Kromě waflí, které koupíte prakticky na každém rohu, nabízejí lokály úžasné belgické dorty a koláče, navíc v úžasných porcích.

Pouliční rychloobčerstvení

Kromě již zmíněných waflí, které opravdu seženete v každém stánku, v tomto druhu občerstvení mají nejsilnější zastoupení hranolkárny, kde vám dají do papírového kornoutu hranolky, a rybárny , kde si koupíte jakoukoliv rybu či mořský plod v sendvičové úpravě. Nebo máte možnost sníst si rybu přímo na plastikovém pultu u stánku. Na stojáka samozřejmě.

Restaurace, hospody, kavárny, bary

V Belgii je těžké rozlišovat kavárny (le café), bistra (le bistrot), restaurace (le restaurant) a pivnice (la brasserie).Na rozdíl od České republiky nabízejí v belgických kavárnách bohatou teplou kuchyni, v pivnicích i bistrech si můžete dát kávu a zákusek. Rozeznáte snad jedině restauraci. Ceny jsou tu v průměru nižší než v ostatních evropských zemích, ale vysloveně levných lokálů najdete v Belgii málo. Pouze na vesnicích. Musím ovšem uznat, že ani vysloveně drahých podniků zde není tolik. V neděli mívá mnoho podniků zavřeno, protože velké množství lidí, zejména Bruselanů, odjíždí na víkend do vlasti. Je tedy vidět, že spoustu lokálů vlastní původem cizinci.

Co se týče spropitného, je již zahrnuto v celkové ceně při placení. Pohybuje se okolo 16%.

Aktuální gastronomické tipy najdete na internetu: www.resto.be.

Poslední editace textu: 9.6.2011 12:11
Další informace

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA